Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

Splošna debata okoli železnice oziroma kar ne paše pod ostale kategorije.
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 05.08.2020, 21:36

Pozdravljeni forumaši,

Kot vidite po mojem imenu sem pomorščak ki noče več na morje :), ker sem doma tam nekje v centru Slovenije služb za mojo izobrazbo in izkušnje ni ravno na voljo, na obalo pa se ne bi rad selil, tako sem premišljeval kam in kako naprej in seveda so mi na pamet padle tudi Slovenske Železnice.
Pred parimi meseci sem se prijavil na prvi razpis na SŽ vendar nisem dobil niti odgovora, kaj šele povabilo na intervju, no sedaj pa sem videl razpis za 25 prometnikov in 60 strojevodji.
Na internetu sem uspel zbrskati nekaj malega podatkov o temu kakšna sta oba poklica, na razpis za prometnika sem se že prijavil in držim pesti, na razpis za strojevodje pa še ne, ker nisem najbolj siguren če je ta stvar za mene, na ladji sem bil namreč častnik krova in ne strojnik, tako da nekaj malega sicer vem od dizel električnih pogonih ker smo jih imeli tudi mi, kak hud mehanik pa nisem hahaha.

Prosil bi če bi mi lahko malo pomagali pri odločitvi in mi opisali razlike med poklicoma:

1. Delovni čas prometnika in strojevodje (ali je vedno ruski turnus ali je možnost normalnega turnusa oz. dnevnega dela in v kakšnih primerih)
2. Čas šolanja-pripravništva in kako je med tem časom s plačilom
3. Koliko mehaničnega znanja se rabi pri strojevodjah, ali so zadolžen tudi za popravila in kakšna popravila so to
4. Zahtevnost obeh del (primerjava) psihično in fizično, ali vedno delaš sam ali v paru?
5. Začetna plača na obeh položajih in pa plača čez 5 ali 10 let(ni mi potrebno pisati cifer, napišite mi ali so obe pozicije enako plačane ali različno, oz. katera je bolje plačana in za koliko % se plača zviša z leti), zraven plače prosim napišite tudi kako je z dodatki, dopusti ipd.
6. Možnost napredovanja, primerjava med prometnikom in strojevodjo, časovni okvirji kdaj se napredovanja lahko dosežejo oz. povprečni časi za napredovanje.
7. Območje dela, ali je možno delati v bližini doma, zopet primerjava med obema poklicema
8. Vidim tudi da imajo SŽ veliko počitniških kapacitet, kako je s tem za novince, ali se da zbrati dovolj točk za vsakoletni odhod na letovanje če nimaš otrok?
9. Opazil sem 2 sindikata, en za železničarje in drugi za strojevodje, kako je s tem, ali so strojevodje v obeh sindikatih ali samo v svojem? Kaj pa prometniki, se lahko tudi ne-strojevodje vključijo v sindikat strojevodji, oz. če je smiselno?

Na koncu me zanima še ena stvar, na ladji sem ogromno delal s tovorom, torej tovorni plani, nakladanje, razkladanje, pričvrščevanje(razsuti, kosovni in kontejnerski tovor), deklaracije nevarnega tovora in tako naprej. Prosta delovna mesta na železnicah spremljam že kar nekaj mesecev, na kadrovski spletni strani je možen tudi vpogled v vse razpise zadnjih nekaj let, vendar tudi ko sem pregledal vse razpise za nazaj, nikoli nisem videl razpisa za kakšno delovno mesto ki je povezano s tovorom, zanima me če takšna delovna mesta obstajajo, kakšen je njihov naziv in mogoče kakšen kontakt kamor bi se dalo poklicati ali povprašati za takšna dela, tako za informacijo glede tega kaj bi lahko delal imam dokončano 7. stopnjo ali po novem 6/2, prometne smeri.
In še zadnje vprašanje, ali se v SŽ lahko zaposli samo preko razpisa ali tudi mimo njega, oziroma če gre za vsa prosta delovna mesta vedno ven razpis?

Hvala za odgovore
cokla
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 11464
Pridružen: 10.08.2007, 21:50
Kraj: ob levem bregu Save

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a cokla » 06.08.2020, 7:16

Najbrž bi rad odgovore na pladnju. Težko...bo treba kar malo pobrskat. Podatki o plači pa so itq tajni in kdorkoli bi ti jih razkril javno bi bil kazensko odgovoren. Na splošno pa...oba poklica sta zahtevna ( vsak po svoje ), tehnično znanje je potrebno za oba ( za strojevodjo malo bolj ), za je strojevodjo delavnik neenakomeren, za prometnika enakomeren izmenski. Kot začetnik si itq povsod-začetnik...vse ostalo pa-ni pomembno. Aja.....družina zna "trpet".
Zakaj dekleta povesijo oči, ko jim rečeš: "Ljubim te"?

Da bi videle, če je res !

( Regis Houser )
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 8:18

Na pladnju ali pa kar v sendviču, oboje bo OK, sicer pa hvala za odgovor.
Brskal sem, tema prometnik je bila zaklenjena pred 12. leti, novejšega pa na forumu nisem našel veliko na temo ki me zanima, še največ informaciji sem dobil iz parih diplomskih nalog na te teme ki sem jih našel na internetu.
Za plače razumem, bolj sem hotel vedeti kdo je bogatejši, strojevodja ali prometnik in če se z leti na plači kaj pozna ali samo za sendvič ali 2.
Kar pa se tiče trpeče družine pa verjamem da huje kot pri pomorcu ne more biti.

lp
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 8:34

Najvecjo razliko v plači krojijo dodatki, kot prometniku pa rang postaje. Bistvene razlike ni, ne moraš primerjat starega in mladega...
Izbirat med tema dvema poklicema samo zaradi denarja??? A ni dovolj očitna razlika v naravi dela.
Kot strojevodja bos imel vse možne nastope služb medtem kot prometnik le dva...
Brez razpisov ne gre.
Počitniške kapacitete pa se dodeljujejo na osnovi točkovanja, kjer boš na dnu. Boš pa lahko koristil tiste kjer je interes manjši, ali odpovedi...
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 10:11

Ne nikakor ne samo zaradi denarja, je pa denar pomemben faktor vsekakor, za 100 ali 200€ razlike mesečno grem absolutno delati tisto kar mi bolj leži, za 400-500€ ali več razlike mesečno bi pa verjetno ugotovil da mi tudi tisti manj ljubi poklic kar odgovarja.
Je pa res da mi po dobrih 10 letih nočnega dela in dela ob vsaki možni uri kar diši tak bolj stalen urnik, ampak če bo treba delati v izmenah bom pa pač delal v izmenah, saj sem z leti dobil trdo kožo....
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 10:59

Po 20ih letih nočnih razmišljam kako se jih "rešit" ker ubijajo.
Kot strojevodja, njegovo telo "lula, kaka, papa na ukaz", ker v teh kapitalističnih časih deludajalcu ni mar za te pogoje.
Prometnik je tu na boljšem, ker je stacioniran, kar ima druge minuse.
Oba sta potrebna za odvijanje prometa in oba imata odgovorno delo in, če so odnosi človeški je delo prijetno, čudakov pa je polno na obeh straneh.
Delo strojevodij pa prepusti tistim, ki vedo kaj pomeni ta poklic. Pa kar pozabi poklic, vid, sluh...1. zdravstvena se je včasih rekla, če ne izpolnjuješ teh pogojev.
In če nisi bil pri krstu ali birmi potem kar sanjaj, je enako upanje za loto.
In 7 stopnja te bo zavirala :wink: .
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 11:13

Ja na ladji sem zadnjih 6 let delal 6-6, torej 6 ur dela in 6 ur spanja, tako 10 tednov zaporedoma brez prostega dneva, tako da te razumem da si se nočnih naveličal.

Verjetno imaš kar prav da poklic strojevodje ne bi bil najbolj zame, glede na število razpisanih delovnih mest sem pač razmišljal da bi imel več šans tam kot pa kje drugje.
Sicer imam kar veliko delovnih izkušenj, izobrazbo in en kup licenc, a kaj mi vse to pomaga če ne najdem primernega dela, tako da sem pač pripravljen poprijeti za marsikaj.

Krst imam, vendar na žalost ne takšnega kot ga imaš ti v mislih

Zdravniške pa sem delal tudi za ladjo na vsake 2 leti, tako da to ne bi smel biti problem.
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 11:43

Tisti "vaš krst" bo malo pomenil, rabiš botera, onege iz one točke o članstvu.
In v našem podjetju je danes tako, več delaš več znanja pokažeš in resnega pristopa, bol jeban si in še plača je manjša.
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 11:57

Ja razumem, samo na žalost botra nimam, in to v nobeni branži, sem se vedno moral kar sam izboriti za vse.
Saj veš, upanje umre zadnje, ni hudič da se tudi zame ne bi našlo kakšno delo.

Srečno in hvala za odgovore
Uporabniški avatar
Tabolši
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 143
Pridružen: 19.07.2011, 14:49
Kraj: Savinjska dolina

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Tabolši » 06.08.2020, 12:05

Če hočeš nek poklic dobro opravljati, moraš zanj že imeti nekaj veselja, sicer trpiš, še posebej pri tako specifičnih poklicih. Če se sprašuješ, kaj bi bilo bolje, potem najbrž posebnega veselja nimaš, jaz zase vem, da sem že v osnovni šoli vedel, kaj hočem in do danes, ko sem tik pred upokojitvijo, mi ni bilo za odločitev nikoli žal. Oba poklica sta lepa, za tistega, ki se v njih najde in jih opravlja s srcem.
Glede plač in dodatkov, kolektivne pogodbe so javne in dostopne na spletu, poišči tisto za železniško dejavnost, pa ti bo marsikaj bolj jasno.
Glede perspektive, poklic strojevodje je boljši, kajti dokler bodo vozili vlaki, bodo potrebovali strojevodje. Tehnologija gre v to smer, da se bo promet vodil daljinsko iz treh centrov, potem prometnikov po postajah ne bodo več rabili, zato je ta poklic v zatonu.
Železnica je prevoznik, cilj je tovor prepeljati od ene do druge točke čim hitreje, zato boš poklic povezan s tovorom tu bolj težko našel, mogoče bi bilo bolje poskusiti pri kaki špediciji.
O sindikalni organiziranosti je brezevzno govoriti, če boš zaposlen na SŽ, jo boš že spoznal in se odločil kako in kaj, sicer pa so sindikati odprti za članstvo, ne glede na poklic.
Pri obeh poklicih se dela ponoči, ob vikendih in praznikih, je pa delovni čas strojevodje bolj gibljiv, nastopi ob različnih urah in zato napornejši, kot prometnikov, kjer je turnus stalen, nastop vedno ob isti uri. Izmene so 12 urne, pri prometniki na stranskih progah s prekinitvijo v nočnem času.
Upam, da boš našel kaj zase, predvsem pa, da boš zadovoljen z delom, ki ga boš opravljal.
Pa kaj bi brez domišljije;svet in ljudje bi bili dolgočasni.
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 12:28

Kako naj najde kaj zase, če ne moreš v sistem.
Ta sistem danes ne ceni ničesar, razen €.
Bolj si nemoralen, boljši si!
V tem sistemu so v zadnjih letih zastali vsi pedagoški, psihiloški in zdravstveni pristopi, na papirji že, v praksi jih ni.
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 12:38

Tabolši, hvala za obširen odgovor.
Ja se kar strinjam da je najlepše opravljati poklic ki te veseli, vendar mislim da ene 80% ljudi nima te sreče.
Jaz sem svojega rad opravljal, pri 40 letih pa so prišle drugačne prioritete, kar naenkrat je veliko bolj pomemben dom in družina kakor pa dogodivščine in denar, če bi me zanimal samo denar bi šel delati kam v tujino, tam delovnih mest zame ne fali, ampak je bilo tujine dovolj, saj veš, vsepovsod je lepo, doma je pa najlepše.

V 5 mesecih odkar spremljam ponudbo delovnih mest v Sloveniji sem našel samo 1 delovno mesto ki mi je bilo bolj všeč kot mesto prometnika in tudi to je bilo razpisano na sž, pravzaprav se mi zdi delo prometnika podobno mojemu pomorskemu. Kontrolna soba izgleda podobno kot poveljniški most na ladji, dosti se komunicira in posveča skrbi za varnost, poleg ostalih nalog na ladjah sem imel tudi vlogo častnika za varnost, tako da mi je to področje zelo blizu.

Pri tovoru samem pa me je najbolj veselilo nakladanje, načrti nakladanja in to da si malo delal tudi na zraku(kontrola ipd.), no verjetno te stvari potekajo drugače na železnicah kot na ladji, mislil sem pač da obstaja nekdo ki planira tovor za te vlake, dela urnike tovornih vlakov, skrbi za pričvrščevanje tovora ipd., špedicijo si predstavljam bolj kot nenehno izpolnjevanje carinskih deklaraciji hahaha, ampak spremljam tudi to področje in pošljem prošnjo če vidim kaj pametnega.
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 13:02

Daleč od realnosti.
Za zacetek boš skrbel samo za vlake med tvojima postajama. Dispecerski center in začetnik???
Če je doma tako lepo, zakaj se požene toliko zagnanih(ali pa nezagnanih) ljudi v svet za boljšim, njih pa se nadomešča z uvozom.
€ !
Morjeplovec
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 05.08.2020, 12:28

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a Morjeplovec » 06.08.2020, 13:21

Ja no priznam da mi še marsikaj o železnicah ni jasno, imam pa voljo po učenju in nekaj malega možganov :) .

Ljudje bežijo v tujino po več €, je pa tako da več € ne prinese vedno tudi več sreče.
Ker sem vse to izkusil mislim da je najbolje imeti 1 dom, torej če greš v tujino se preseli tja za vedno in tam ustvari dom, tole gasterbajtanje je pa tako da si vedno razpet med dvemi konci in vedno hočeš domov a ne moreš.

Saj vem da na železnicah ne bom obogatel ampak imajo pa železnice marsikatero drugo prednost ki jo na ladjah nisem imeli, je pa tako da tudi nisem zelo zahteven, hišo imam, avto lahko vozim 20 let star, ampak samo če je Honda haha, dopustujem pa najraje v kampu, no kakšnega apartmaja od sž se tudi ne bi branil, pa še to ne grem daleč, zaradi mene tudi če nikoli v življenju ne grem več dlje kakor do Pule in do Bohinja.
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 740
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Razlika med poklicem prometnika in strojevodje

OdgovorNapisal/-a 038 » 06.08.2020, 14:01

Številni so šli pred leti čez meje zgolj zaradi preživetja, eni čez mejo na sever, drugi čez Trojane...
Naše podjetje pa ne da kaj na tvoje razmišljanje, ker če bi, bi mu šlo predobro...veliko sreče ob prijavi.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov