Mogoče vam kaj pove kar bom napisal.
Železničarji po enem letu delovne dobe v podjetju ki je član neke zveze prevoznikov dobimo možnost koriščenja ugodnosti tega sistema, reče se mu FIP.
Načelomaq to pomeni da s posebno izkaznico dobimo pri prevoznikih ki so člani sistema 50 % popust na redno prevozno ceno. Obstajajo pa tudi posebni kuponi za prevoznike, ki veljajo kot nekaka interrail vozovnica. Pogoji koriščenja so ponavadi dokaj podobni in ne gre za nič drugega kot 4x2 potovalna dneva (dolge 48 ur glede na datum vpisa) ki jih moraš koristiti v roku 3 mesecov kot je veljavnost vozovnice.
Sam sem bil maja na potepanju z Nemčije na Nizozemskem. NS zadnje čase prakticira zaprti tip postaj, v ta namen je kolega iz nemčije na svoji FIP vozovnici imel qr kodo ki mu je odpirala vrata na peron. Sam te kode na moji vozovnici nisem imel, k sreči sem bil vedno v družbi NS strojevodje ki ima peronsko kartico za neomejen prehod. Ker me je najbol begalo dejstvo da se morda nekoč znajdem na postaji kjer ne bo nobenega osebja in bodo nameščena peronska vrata sem dobronamerno ob vrnitvi v Slovenjo opozoril na pomanjklivost...... kaj mislite da sem dobil kak odgovor? Najbrž tudi prebrali niso e pošte....
In vi sanjate kukuruz...