[Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

[Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Danes popoldne sem vozil svoja dva vlakca na DCC. Kar naenkrat je začel Fleischmannov avstrijski Taurus "cukat" in izgubljat elektriko (luči so ugašale).
Da bi težavo odpravil sem poskusil že sledeče:
- Spucal tire
- Odstranil DCC dekoder in poizskusil na analognem
- Ga pustil da je nekaj časa vozil (kolesa)

Nič od zgoraj naštetega ni pomagalo. Lokomotiva še vedno izgublja štrom :( . Zdaj pa ne vem več kaj (poleg pucanja koles) naj še naredim. Če ima kdo kakršno koli idejo kako bi lahko težavo odpravil se priporočam :D

Hvaležen bom za vsako pomoč

LP grizeldi
Peter 5
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 587
Pridružen: 20.01.2013, 13:40
Kraj: Maribor

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Peter 5 »

Zdravo!
Nič nisi napisal, kako se obnaša lokomotiva v analognem režimu, t.j. brez dekoderja.

Kake napajalne tire uporabljaš? Za DCC ne smejo, za analogni sistem pa morajo vsebovati dušilne elemente (vsaj kondenzator)!

Kaka je tekalna površina koles? Zažgana? Nujno čiščenje !
Očisti tudi kontaktne drsnike na kolesih, če se je kaj nabralo na njih!

Pozdrav - Peter
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

V analognem se je obnašala popolnoma enako.
Kar se tirov tiče pa... Pred nedavnim so na njih vse lokomotive delovale (bilo je na analognem), potem pa sem dobil z21 in je tudi vse delalo... Do včeraj.

Kolesa bom še vsekakor spucal, vendar dvomim da je to razlog, saj mi kolesa delujejo enako kot na drugi lokomotivi ki deluje normalno.

Kar se pa kontaktnih drsnikov tiče... Kaj pa je sploh to? In kako priti do tega na N lokomotivi?

Hvala
LP

grizeldi
Peter 5
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 587
Pridružen: 20.01.2013, 13:40
Kraj: Maribor

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Peter 5 »

Kot kontaktni drsnik sem imel v mislih kovinske elemente (po navadi žične ali ploščate vzmeti ali pa vzmeteni čepki), ki se dotikajo rotirajočega kolesa in tako odvajajo napetost s tira v notranjost lokomotive. Pri vagonih je to včasih rešeno podobno, ali pa tudi z deljeno osjo. Tukaj gre napetost od tira na kolo in odtod na os naravnst na kovinski ležaj, od tam pa n. pr. na svetila. Take osi so seveda dvodelne in obe polosi sta pritrjeni v plastični tulec, ki ima tudi vlogo izolatorja.

Si si ogledal svoj napajalni tirni element (to je element opremljen z 2 žicama za dovod vozne napetosti v tire)? Če voziš analogno, napajalni element pa je namenjen za DCC, nimaš dušenja isker med kolesi in tirnico in tekalne površine koles na vlečnem vozilu se dokaj hitro "zasmodijo", pa še RTV signale motiš med vožnjo. Ne samo doma, ampak tudi pri bližnjih sosedih! Obratno - če voziš digitalno in uporabljaš analogni napajalni element, pokvariš z njim digitalne signale in lokomotive lahko občutno nagajajo!
Peter
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Uh, uh... Sem pa mislil da kaj vem o modelni železnici :D
Bom preveril.

LP grizeldi
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Še več težav :(:(:(:(:(:(:(:(:(

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Okej, včeraj sem si ogledal napajalno tračnico. Ko jo obrneš na glavo res opaziš nekaj kondenzatorju podobnega.
Bi lahko bil to razlog (s kondenzatorjem je na DCC delovalo približno en teden nato pa je sledila zgoraj navedena težava)?

Včeraj sem tudi spucal kolesa. Brez haska.

Danes pa mi je začela cukati tudi druga lokomotiva :(


Poleg tega pa: A ima kdo kakšne izkušnje z razstavljanjem Fleischmann lokomotiv (a so kakšne zadeve ki jih potem ne bi mogel dobiti nazaj v prvotno stanje)? Ker jaz si sam lokomotive ne upam odpret bolj kot da snamem ohišje, ker nočem česa pokvarit... :(

Se pravi: Razstavit moram lokomotivo in spucat krtačke na motorju in kontaktne drsnike. Res bi bil vesel če se mi javi kdo ki je Fleischmannčke že razstavljal ;)
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6500
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Lej, za analogni test lahko direkt potegneš dve žici iz ustreznega (!!) transformatorja nekam na tir ali pa na spojke med tiroma. Sam doma tu in tam kdaj tako testiram.
Kar se pa ostalega čiščenja tiče pa so že tako povedali. Če bi bile lokomotive H0 jih lahko pogledamo jutri, v soboto v muzeju (od 13h-18h), za N pa žal tirov nimamo. Edino kar lahko na hitro ob priliki izklopimo žice iz transformatorja in jih nataknemo na kolesa, pa da vidimo kako se vrtijo.
Razstavljanje voznega parka je lahko hudič, sam se tega vedno lotevam z veliko mero potrpežljivosti, z uporabo kupa zobotrebcev ali česa primerno trdega a hkrati mehkega. Pa kak mikro izvijač prav pride in še kaj (recimo kak multimeter). N voznega parka že dolgo nimam več, imel sem pa zgolj Mehano.
Goran
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Kaj pa če "krogec" s sabo prinesem?
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Okej druga lokomotiva dela normalno. Najbrž se mi je samo zdelo da cuka potem sem pa zaradi Taurusa zagnal paniko :D. Našel sem tudi priklopni tir brez kondenzatorja, tako da druga lokomotiva zdaj deluje normalno. Upam le da bo ratalo tudi popravljanje Taurusa in bom lahko spet :train2.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Rešitev na vidiku?

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Po posvetu v živo z Gorchijem in še enkrat spucanih tirih se mi zdi da sem odkril razlog cukanja. Taurus ima originalno 2 odjemni osi in če na eni ni elektrike pač pride elektrika z druge. Očitno se je med nameščanjem dekoderja prilotana dovodna žica z ene osi izpulila in zdaj kadar ni štroma na drugi osi, lokomotiva pač "cukne".

Tako da zdaj moram sami še počakat da se lokomotivo spravi do nekoga, ki zna bolje lotat of mene in stvar bi morala spet delat :)
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6500
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Šment, če bi pogruntal to pred včerajšnjim dogodkom, bi spajkalnik s sabo prpelal... :x
Goran
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

:D Ne sej bo oči enga sodelavca prosil, tako da bo stvar do torka popravljena (upam).
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Težava rešena

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Taurus spet veselo vozi po mojem krogcu (eh, res se morm spravit delat maketo :D).
Hvala vsem za pomoč.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6500
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Odlično, sam da se je rešilo. Zdej pa veliko zabave z maketo in še čem (raspberry Pi, tablica... saj veš :D )
Goran
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Da malo recikliram staro temo:

Za božič sem dobil SŽ 541-101 Leonardo Da Vinci v N. Vendar pa lokomotiva konstantno "cuka" :( in se občasno tudi ustavi. Zdaj pa me zanima ali ima še kakšen lastnik Hobbytrainovih Živ podobne probleme? Namreč lokomotiva ima garancijo in če se bo izkazalo da ni kriva konstrukcijska napaka, ampak je problem v moji lokomotivi, jo bom gladko poslal nazaj v Nemčijo.

LP

grizeldi
Odgovori