[Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
101 signal
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 54
Pridružen: 28.09.2005, 12:35

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a 101 signal »

Ali je tudi ta lokomotiva digitalno vodena?! V svoji zbirki imam kar nejkaj hobbytrainovih lokomotiv vendar nimam teh težav, zaenkrat!

M.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Ja, tudi ta lokomotiva ima dekoder in je krmiljena prek DCC. Na analogiji je sicer še nisem preizkusil, a ker mi dve druge lokomotive lepo vozita, mislim da problem ne bi smel biti v tem.

LP
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Zdravo,

imam tri 4 Hobbytrainove lokomotive, dvakrat Taurus oz. Živa in dvakrat BR 189 (vse analogne) in nobena ne cuka. Z njimi nisem imel težav zaradi samih lokomotiv ampak občasno zaradi nečistoče na tirih.

Lep pozdrav!
nfan
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 29
Pridružen: 02.01.2014, 12:48

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a nfan »

Ja tudi jaz imam eno takšno lokomotivo. Ko ji vstavim digitalni dekoder, mi cuka in se tudi ustavi, če pa vozim brez digitalnega dekoderja-analogno pa pelje gladko. Mislil sem, da je dekoder pokvarjen in sem zamenjal z drugim, pa ni nič drugače. Tako, da imam jaz iste probleme.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6500
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Zdravo,
nimam digitala v rabi doma, imam pa nekaj z dekoderji opremljenih lokomotiv, vse pa v H0 ampak če se prav spomnim, sem v ESU navodilih zasledil nekaj v zvezi s filtracijo iskrenja. Za digital menda to naj ne bi bilo potrebno.
Luka, vsaj zate vem, da Ti lotanje ni tuje, a probaš mogoče odlotati kako dušilko/kondenzator pri elektromotorju, mogoče bo kaj bolje?
Goran
Uporabniški avatar
borut_slo
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 116
Pridružen: 26.10.2012, 14:28

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a borut_slo »

Hi!

Samo v pomoč. Jaz VEDNO pri lokomotivah z dekoderji odspajkam tuljavi in kondenzator, ker imajo dekoderji, ki jih uporabljam, že vgrajen filter.

To se je pokazalo kot zelo učinkovita metoda odpravljanja cukanja predvsem za Piko in starejše analogne lokomotive, ki so dobile dekoder. Včasih se oba filtra malo "motita" in od tod možnost za cukanje motorja.

To bi bil moj prvi korak pri odpravljanju cukanja.


lp
Borut
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3650
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a mkx »

Gorchi napisal/-a:... nekaj v zvezi s filtracijo iskrenja. Za digital menda to naj ne bi bilo potrebno.
Vsaj nekateri dekoderji uporabljajo induktivne "artefakte" z motorja za to, da detektirajo hitrost vrtenja in potem ustrezno regulirajo moč. Mislim si, da bi v teh primerih kakšno glajenje na vhodu motorja lahko povzročalo kar nekaj zmede pri dekoderjih ...
LP, Metod
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a totimato »

Tudi jaz vedno odstranim morebitne tuljave. Tudi, če je v lokomotivi ploščica s konektorjem in bi se naj dekoder samo vstavil na svoje mesto.

Lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Malo updata:

Lokomotivi sem zamenjal dekoder z nekim drugim in zdaj ne cuka več. Sicer se pri majhni hitrosti še vedno včasih zatakne na kakšni kretnici, ampak ni krize.
Sem pa z rešitvijo enega problem prišel do drugega: ta novi dekoder je malenkost previsok in se lokomotive ne da lepo zapreti.

Kaj pa zdaj?

P.S. V prihodnjih dneh objavim sliko za boljšo ponazoritev.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6500
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Bomo videli na slikah, mogoče se da kaj mehanike pobrusit, mogoče se da elektroniko kako drugače postavit, obrnit...
Goran
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

Za prihodnje ljudi z enakimi težavami:
Moja Hobbytrain Živa je imela (konstrukcijsko?) napako. Eno popoldne sem jo popolnoma razstavil, bolj zakrivil drsnike za odjem toka s koles, da se zdaj bolj tiščijo ob kolesa in zdaj deluje!! Sicer vsake toliko še vedno cukne pri nižjih hitrostih ampak za to krivim "cheapshit" dekoder.
Pri Hobbytrainu pa ne bom več kupoval :wink:
Razen če naredijo rdečo Živo brez reklam...
jž 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 204
Pridružen: 17.01.2014, 21:13

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a jž 363 »

Pozdravljeni,

jaz bi tudi potožil nad težavo z lokomotivo (analogni režim);
v smeri A vozi bolj v redu (potrebno je nekaj minut da ravnomerno zavozi, pa še takrat bolj počasi kot bi morala), medtem ko se v smeri B ustavi in jo moram tudi poriniti da bi vožnjo nadaljevala. Zanimivo je tudi da takrat ("slaba" smer B) v ovinkih vozi, medtem ko na ravnem ustavi.
Bi nekdo morda imel kakšen nasvet za "prvo pomoč"?
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 299
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a grizeldi »

jž 363 napisal/-a:Pozdravljeni,

jaz bi tudi potožil nad težavo z lokomotivo (analogni režim);
v smeri A vozi bolj v redu (potrebno je nekaj minut da ravnomerno zavozi, pa še takrat bolj počasi kot bi morala), medtem ko se v smeri B ustavi in jo moram tudi poriniti da bi vožnjo nadaljevala. Zanimivo je tudi da takrat ("slaba" smer B) v ovinkih vozi, medtem ko na ravnem ustavi.
Bi nekdo morda imel kakšen nasvet za "prvo pomoč"?
Za začetek preglej VSE kontakte za odjem toka in kontakte od motorja. Sem imel probleme z kontakti že na dveh lokomotivah. Na eni se je odlotala žica, za drugo poglej dva posta bolj gor.
Glede na opis tvoje težave bi bila lahko tudi kakšna dioda "fuč".
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3650
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a mkx »

jž 363 napisal/-a:v smeri A vozi bolj v redu (potrebno je nekaj minut da ravnomerno zavozi, pa še takrat bolj počasi kot bi morala), medtem ko se v smeri B ustavi in jo moram tudi poriniti da bi vožnjo nadaljevala.
Jaz sem imel podobne težave (ampak ne čisto, imam DCC) pri eni lokomotivi, kateri je odstopil en kontakt od enega kolesa. V eno smer je vozila OK, v drugo pa ne. Ker je bila še v garanciji, so mi jo porihtali strokovnjaki.
LP, Metod
jž 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 204
Pridružen: 17.01.2014, 21:13

Re: [Rabim pomoč] Težava z lokomotivo

Odgovor Napisal/-a jž 363 »

Hvala vam za pomoč :)
Vsaj to se lahko preveri!
Odgovori