Nadaljevanje pisanja scenarijev za maketo
1960a. Smiselno sem maketo razdelil na tri operativna področja:
- postaja
Preloge in glavna ovalna proga (O = oval)
- postajni tiri
Krnica, tiri v
depoju in industrijski tir
K.O.K. (K = krnica)
- vsi tiri na celotni maketi (C = celotna maketa)
Tako, kot so zgoraj zapisane kratice, so tudi označene mape v PC-ju, za lažje iskanje scenarijev. Pripravil sem tudi malce predelano in še bolj pregledno tabelo, kjer so zbrani kratki podatki vsakega scenarija, slika 136:
Za celotno maketo je že napisano - preizkušeno in zaključeno 18 scenarijev (C)! Torej čez glavo dovolj in sicer vseh težavnosti: od začetnikov pa vse do "starih mačkov".
V zadnjih nekaj dneh pa sem spisal še šest (6) scenarijev za krožno vožnjo in ranžiranje na postaji Preloge. Torej to operativno področje (O) lahko primerjamo s standardnimi oz. pri nas najbolj razširjenimi maketami, ki vsebujejo zaključeno progo; krog, oval, osmico in ostale krožne oblike. Je bilo res zelo zanimivo spisati in "prevoziti" vse scenarije "O"

. Moram reči, da sploh ni dolgočasna vožnja vlakov po ovalu, čeprav vlak začne in konča vožnjo na isti postaji - pa vendar na drugih tirih. In lahko si privoščim neskončno premikanj vagonov, sestavljanja in razstavljanja vagonskih garnitur vseh vrst, nakladanja / razkladanja tovora in še vmesno postajališče je na maketi (
Kamnolom) kjer seveda nekateri vlaki ustavijo za kratek čas - potniški vsekakor!
V teh scenarijih je trenutno skupaj zajeto 129 vagonov, oz. njihovih premikov in voženj. Seveda se vagoni ponavljajo, kajti moj vozni park trenutno obsega le 42 operativnih vagonov. nekaj pa jih je v "rezervi" in še niso v
Registru tirnih vozil.
Torej bi ob tej priložnosti priporočal graditeljem manjših maket z zaključeno krožno progo, vsaj en vzporedni postajni tir in najmanj dva slepa progovna odseka. To bo namreč omogočalo precej zanimivih manevrov, kot tudi vožnjo dveh vlakov, kar bo zelo popestrilo in nas bo maketa polno zaposlila. To naj bi bil tudi eden od namenov naše železniške makete – "zaposlitev", pa čeprav v prostem času

Na ovalni progi sem se osredotočil na srednjo gostoto prometa. Najprej s tremi vagoni in dvema lokomotivama, nato pa s šestimi vagoni in prav tako dvema lokomotivama, slika 137.
Na tiru 7a so med sabo speti trije vagoni, ki čakajo na dizlovko, da jih povleče v oval....
Dobra stran ovala je (kot je že bilo omenjeno), da lahko med manevriranjem z enim vlakom na postaji, drugi nemoteno vozi po ovalu, kolikor dolgo je pač potrebno. Je pa potrebna posebna pozornost s postavitvijo kretnic, kar je tudi najkočlivejša zadeva pri vsej tej stvari.
Poskusil sem dve hitrosti vožnje po ovalu in prevladala je zmerna vožnja; približno 6sek / 1m. Seveda je ta hitrost razpolovljena na postajnih tirih in še dodatno zmanjšana na minimum pri spenjanju vagonov - z DCC upravljanjem je to mala malica
Nato sem spisal še scenarij vožnje dveh vlakov s postaje Preloge, na postajo Krnica. Vlaka si sledita v razmiku cca. 5 minut. kajti prvega sem sesatvil in zapeljal v oval, drugega pa sem med tem sestavljal na postajnih tirih. Ko je bil drugi vlak sestavljen in pripravljen za vožnjo v oval, sem prvega preusmeril po glavni progi proti predoru in naprej na postajo krnica. Drugi vlak pa je med tem že prvikrat zaokrožil v oval - namreč dvakrat bo peljal v oval, da v miru razstavim prvi vlak na postaji Krnica.
In ta dva vlaka bosta kasneje nekaj časa operativna le na tirh območja K (Krnica - depo - industrijski tir). Torej spet premikov in kratkih voženj v izobilju. Pa o tem več naslednjič, ko bodo scenariji realizirani.
lp, Vojko